Vyhadzovanie potravín je rovnako zbytočné ako plytvanie peniazmi. Výborným postupom proti plytvaniu je naučiť sa spracovať celé kurča tak, ako to vedeli naše babičky. Jedným z veľmi univerzálnych tipov je absolútna klasika, vhodná nielen na nedeľný obed - kuracia polievka. 

Počet porcií: 4
Príprava: 60 minút

Ingrediencie:

  • skelet a odrezky z 1 väčšieho kuraťa
  • 2 bobkové listy
  • 5 guľôčok nového korenia 
  • 8 guľôčok čierneho korenia 
  • 1 cibuľa 
  • 200 g jačmenných krúp
  • soľ
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny 
  • 50 g masla
  • 1⁄2 póru
  • 200g brokolice 

Postup:

Skelet rozoberte na menšie kusy. Pridajte korenie a cibuľu i so šupkou, zalejte asi 2 litrami vody a na malom plameni nechajte ľahko bublať (nie vrieť!) najmenej 1,5 hodiny. Zo začiatku varenia zbierajte lyžicou penu. Krúpy prepláchnite vodou a uvarte v osolenej vode domäkka. Mrkvu a petržlen nastrúhajte nahrubo a opražte na kúsku masla, až zmäknú. Pór nakrájajte na kolieska, brokolicu rozoberte na malé ružičky. Vývar sceďte, z kostí oberte mäso, odoberte kožu. Vývar priveďte opäť k varu, pridajte orestovanú zeleninu, pór, brokolicu, mäso i krúpy, dochuťte soľou a ešte asi 2 až 3 minúty prevarte.