Špargľa je jedinečná jarná surovina, ktorá je známa svojim bohatstvom na vitamíny a vlákninu. Je ľahká, lahodná, veľmi dobre stráviteľná a na organizmus pôsobí regeneračne. Pripravte si na obed túto chutnú krémovú polievku zo špargle a dobite sa vitamínmi, energiou a dobrou náladou.

Počet porcií: 2 porcie 
Príprava: 40 minút 

Ingrediencie:

  • 250 g bielej špargle 
  • 1 väčší zemiak 
  • 0,75 l vývaru zo špargle (môžeme použiť aj akýkoľvek iný vývar) 
  • 1 lyžica masla 
  • 1 žĺtok 
  • 1 cibuľa
  • soľ 
  • krutóny 
  • tekvicové semienka 
  • sezam 

Postup:

Špargľu ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky, drevnaté konce vyhodíme a špičky zatiaľ odložíme nabok. Zemiak tiež očistíme a nakrájame na kocky. Zohrejeme si vývar a vložíme doň zemiak aj špargľu bez špičiek. Osolíme a varíme pokiaľ zelenina nezmäkne. Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na masle do sklovita a pridáme k zelenine do vývaru. Žĺtok vyšľaháme v miske s trochou chladného vývaru a vmiešame do odstavenej polievky. Vrátime ju späť na sporák, ale už nevaríme, iba prehrejeme. Polievku opäť odstavíme a necháme trochu vychladnúť, následne vymixujeme do hladka a dochutíme soľou, poprípade aj cukrom. Špičky špargle krátko orestujeme a dekorujeme nimi polievku spolu so sezamom, tekvicovými semienkami a krutónmi.