Možností ako nahradiť klasické cestoviny zo pšenice je až až, netreba sa toho báť. Pripravte si s nami famózne králičie ragú s gaštanovými cestovinami. Možno tak objavíte novú galaxiu chutí a dvere do neprebádanej krajiny zdravia z čias dávno minulých. 

Počet porcií: 4 
Príprava: 3 h 45 min

Ingrediencie:

Ragú:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 králik
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 g údenej slaniny 
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 zeler
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 1 lyžica borievok 
  • 3 bobkové listy
  • 2 stonky rozmarínu 
  • 200 ml červeného vína 
  • 200 g uvarených a nakrájaných gaštanov
  • 3 lyžice mlieka 
  • 2 konzervy nasekaných paradajok 
  • 1⁄2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry 
  • štipka prasličky
  • nastrúhaný parmezán na posypanie 

Cestoviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g gaštanovej múky
  • 1⁄2 lyžice soli
  • 2 vajcia
  • 4 žĺtky
  • kvapka vody na dosiahnutie správnej konzistencie 

Postup:

Na veľkej panvici rozohrejeme lyžicu oleja. Naporciované kúsky králika osolíme a pomúčime. Vložíme na panvicu a opekáme, kým nebude králik hnedý zo všetkých strán. Mäso vyberieme, pridáme zvyšný olej a opečieme si cibuľu, mrkvu a zeler po dobu približne 10 minút. Pridáme cesnak a ešte minútu varíme. Následne primiešame škoricu, borievky, bobkové listy a rozmarín. Po minúte prilejeme víno a krátko povaríme. Pridáme paradajky a králika, ktorého sme mali odloženého bokom na tanieri. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni za občasného miešania dusíme dve hodiny. Po dvoch hodinách králika vyberieme a zbavíme kostí. Mäso vrátime na panvicu a pridáme polovicu gaštanov. Varíme odokryté 30 minút. Kým omáčka nezíska hustú konzistenciu. Pridáme zvyšné gaštany, mlieko, pomarančovú kôru, petržlen a ragú je hotové. Medzitým si pripravíme cestoviny. Všetky ingrediencie zmiešame a vymiesime hladké cesto. Cesto rozvaľkáme a krájacím kolieskom s vlnitým okrajom vykrojíme široké rezance, ktoré následne varíme v osolenej vode približne 10 minút. Po scedení servírujeme na tanier s králičím ragú. dekorujeme parmezánom a gaštanmi.