Lasagne sa vyrábajú striedaním vrstiev plátov cesta, mäsovej omáčky a bešamelovej omáčky. Okrem základného receptu sa dajú pripraviť aj v ďalších chutných variáciách s riccotou, hubami, mozzarellou alebo so zeleninou. Ktorú si vyberiete? 

Počet porcií: 4–6 
Príprava: 60 minút + cesto: 60 minút, bešamel: 15 minút, mäsová omáčka: 120 minút 

Ingrediencie:

Cesto:

  • 400 g polohrubej múky 
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice hrubej morskej soli
  • 2 lyžice olivového oleja 

Bešamelová omáčka:

  • 3 lyžice masla + na potretie
  • 3 lyžice polohrubej múky 
  • 1⁄4 lyžičky soli
  • 1⁄4 lyžičky mletého muškátového orieška 
  • 500 ml mlieka 

Mäsová omáčka: 

  • 30 g sušených húb 
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa
  • 75 g parmskej šunky 
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 125 g mletého kuracieho mäsa
  • 120 ml suchého bieleho vína
  • 120 ml mäsového vývaru 
  • šálka mlieka
  • soľ
  • čierne mleté korenie 
  • 120 g strúhaného 
  • parmezánu 

Postup:

Cesto: Múku preosejeme a v strede spravíme jamku. Vajcia rozšľaháme vidličkou a nalejeme ich do jamky. Opatrne začneme miešať. keď sa vajcia vstrebú, rukou vyformujeme guľu. Keď bude cesto hladké s malými vzduchovými bublinkami na povrchu, necháme ho 30 minút odpočívať v kuchynskej utierke. Rozdelíme ho na 6 rovnakých kusov. vyvaľkáme ho na stroji na cestoviny (druhé najtenšie nastavenie) alebo ručne na tenké pláty. Nakrájame ho na obdĺžniky 15 x 20 cm. Necháme zovrieť veľký kastról vody. Pridáme lyžicu morskej soli a lyžicu oleja. Po jednom pridávame plátky cesta a blanšírujeme 3 – 5 sekúnd. Vyberáme ich veľkou dierovanou lyžicou. Ihneď ich preložíme do veľkej misy studenej vody so zvyšnou lyžicou soli a oleja. Namočíme a vyberieme dierovanou lyžicou. Ak sa voda zohreje, pridáme niekoľko kociek ľadu. Pláty preložíme na vlhkú utierku a jemne z nich vytlačíme vodu. 
Bešamelová omáčka: V kastróle na strednom ohni rozpustíme maslo. Primiešame múku, soľ a muškátový oriešok. Za stáleho miešania pražíme na slabom ohni asi 2 minúty. Odstavíme a pridáme mlieko. Dôkladne premiešame a vrátime na sporák. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania asi 5 minút do zhustnutia. 

Mäsová omáčka: Huby namočíme do malej misky mlieka na 1 hodinu. Scedíme a nasekáme nadrobno. V panvici roztopíme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájanú parmskú šunku a pražíme 15 minút. Pridáme huby a pražíme 2 minúty. Pridáme kuracinu a hovädzinu a pražíme na silnom ohni 5 minút. zalejeme vínom a dusíme, kým sa neodparí. zalejeme vývarom a dusíme na slabom ohni 30 minút. Osolíme, okoreníme. Keď je omáčka hotová, primiešame 2 lyžice bešamelu. 

Dokončenie lasagní: Rúru predhrejeme na 200 °c. veľký pekáč potrieme maslom. V pekáči rozložíme štyri vrstvy cesta striedavo s mäsovou omáčkou, bešamelom a parmezánom. Pečieme asi 30 minút, kým sa nezačnú tvoriť bublinky a povrch nie je zlatistý. 
  
Ak si chcete uľahčiť prácu, kúpte si cesto v obchode, kde sa dá zohnať vo veľmi dobrej kvalite. Alebo si užite poctivé varenie a komplet ingrediencie si pripravte s nami.