Sancocho pochádza priamo z Dominikánskej republiky, kde patrí medzi najobľúbenejšie jedlá. Ide o tradičnú polievku z niekoľkých druhov mäsa, sladkých zemiakov, tekvice a korenia. Ak patríte k milovníkom všetkých druhov mäsa, vďaka nášmu receptu si ju teraz môžete pripraviť aj doma.

Počet porcií: 4 
Príprava: 120 minút 

Ingrediencie:

  • 250 g zadného hovädzieho 
  • 250 g klobásky 
  • 250 g bravčového bôčika 
  • 250 g kozieho mäsa
  • 250 g kuracích stehien 
  • 250 g bravčových rebier 
  • 250 g kostí z údenej  šunky
  • 1 limetka
  • 1⁄2 lyžice petržlenu
  • 1⁄2 lyžice pretlačeného  cesnaku 
  • 1 lyžička oregana
  • soľ
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • 1,5 l vody
  • 150 g batátov
  • 150 g tekvice podľa chuti 
  • 1 a 1⁄2 zeleného (nie nezrelého, ale zeleného) banánu 
  • 100 g manioku
  • 1 väčší kukuričný klások 

Postup:

Všetky druhy mäsa okrem klobásky nakrájame na menšie kúsky, vytlačíme na ne šťavu z limetky. Hovädzie v miske zmiešame s petržlenom, oreganom, cesnakom, osolíme, dobre premiešame a necháme marinovať aspoň pol hodinky. Vo veľkej panvici alebo vo woku rozohrejeme olej na strednú teplotu a hovädzie narýchlo orestujeme. Prikryjeme a dusíme približne 10 minút, pokiaľ treba, môžeme pridať pár lyžíc vody. Následne pridáme bravčové a podusíme ďalších 15 minút, tiež môžeme pridať vodu. Nakoniec pridáme ostatné mäso a dusíme tiež ešte 20 minút, dávame pozor, aby mäso neprihorelo, prípadne podlievame. Keď je mäsko skoro hotové, pridáme liter vody a pokrájanú zeleninu (batáty, maniok a zelený banán s kukuricou). Povaríme ešte približne 10 minút. Servírujeme samotné, alebo s ryžou, či plátkami avokáda.