Zeleninové pochúťky krémovej konzistencie sú už takmer bežnou súčasťou obedového menu. Majú totiž samé výhody: sú ľahké na trávenie, nenáročné na prípravu a potešia aj chuťové bunky. Dáte šancu karfiolovo-parmezánovej verzii?

Počet porcií: 4
Príprava: 30 minút 

Ingrediencie:

  • ½ väčšieho karfiolu
  • 40 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • štipka muškátového kvetu
  • 150  ml smotany
  • 15 g parmezánu
  • 1 lyžica petržlenu
  • soľ na dochutenie

Postup:

Očistený a umytý karfiol rozoberte na ružičky. Varte asi 10 minút vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Z polovice masla a múky pripravte svetložltú zápražku. Uvarený karfiol vyberte na tanier. Odkrojte veľké koštiale. Do vody, v ktorej sa varil, vmiešajte pripravenú zápražku a veľké koštiale. Na miernom ohni varte ešte asi 15 minút. Potom polievku ochuťte muškátovým kvetom a rozmixujte na hladký krém. Zvyšné povarené ružičky prekrojte. Na panvici rozpusťte zvyšné maslo, karfiol na ňom opečte a pridajte do polievky. Nakoniec prilejte smotanu a asi päť minút povarte na miernom ohni. Rozdeľte do tanierov, posypte plátkami syra a najemno nasekaným hladkolistým petržlenom.