Ak dávate prednosť bravčovému mäsu, bude tento recept pre vás ako stvorený. Karé marinované v pomarančovej šťave je delikatesou, ktorá neomrzí snáď nikdy. Ovocná zložka tomuto receptu dodá svieži punc, ktorý ho chuťovo odľahčí.

Počet porcií: 4
Príprava: 3 hodiny + marinovanie

Ingrediencie: 

  • 1 kg bravčového karé s kosťou 
  • 5 pomarančov 
  • 2 lyžice sójovej omáčky 
  • 1 lyžica balzamikového octu 
  • 5 cm dlhý koreň čerstvého zázvoru 
  • rozmarín 
  • tymian
  • čerstvé brusnice na ozdobu

Postup: 

Narežte mäso zhora na kríž. Potom do misy nalejte šťavu zo štyroch pomarančov, jeden si nechajte na ozdobu. Pridajte sójovú omáčku, balzamikový ocot, nastrúhaný zázvor a rozmarín. Premiešajte a nalejte na mäso. Marinujte zo všetkých strán a nechajte odležať ideálne cez noc v chlade, minimálne však jednu hodinu. Potom mäso sprudka orestujte zo všetkých strán na panvici, preložte do pekáča, zalejte marinádou a pečte v rúre pri 200 °C, najprv asi 90 minút priklopené, potom veko odklopte, znížte teplotu na 180 °C a pečte ešte hodinu. Ku koncu pečenia pridajte plátky pomaranča. Upečené mäso podávajte so zemiakovou kašou a plátkami pomarančov, ozdobené tymianom a brusnicami.

 

Foto: Shutterstock