Ak zatúžite po zákuskoch, ktoré poznáte z návštev cukrární, máme pre vás dobrú správu. Famózny karamelový veterník si teraz môžete pripraviť aj v pohodlí domova! A to práve vďaka receptu cukrárky Veroniky Bušovej,  ktorú môžete poznať ako jednu z talentovaných tvárí kuchyne Lidla. 

Počet porcií: 20 porcií / 1 veľký plech 
Príprava: 120 minút

Ingrediencie:

Pudingový krém:

  • 500 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g hladkej múky 
  • 30 g Zlatého klasu 
  • 500 ml smotany na šľahanie (33 %) 

Odpaľované cesto:

  • 240 ml vody
  • 125 g masla
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1⁄2 lyžičky soli 
  • 180 g polohrubej múky 
  • 6 vajec 

Karamelová šľahačka:

  • 580 ml smotany na šľahanie (33 %) 
  • 120 g kryštálového cukru castello 
  • štipka soli 

Karamelová poleva:

  • 200 g práškového cukru castello 
  • 3 lyžice karamelu (odložíme si z prípravy karamelovej šľahačky) 

Postup:

Pudingový krém: Najprv uvaríme pudingový krém. mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým v miske metličkou vymiešame vajíčka s ostatnými suchými ingredienciami. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a vychladnutý dáme do chladničky stuhnúť. Potom ho vyšľaháme v robote s nadstavcom lopatka dohladka. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme k pudingu a jemne pár ťahmi spojíme. Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a odložíme do chladničky. 

Odpaľované cesto: Na rade je odpaľované cesto. V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom nakrájaným na kocky. pridáme cukor, soľ a múku. miešame, kým sa cesto nespojí a odpaľujeme ho približne 2-3 minúty. Cesto necháme za stáleho miešania v robote s nadstavcom lopatka vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajíčka. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie ho nanesieme do tvaru kruhov. Veterníky vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 20 minút. 

Karamelová šľahačka: Teraz je čas na karamelovú šľahačku: 80 ml smotany ohrejeme a medzitým v hlbšom hrnci skaramelizujeme cukor. Zalejeme ho horúcou smotanou a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Pridáme štipku soli a necháme vychladnúť. Z pripraveného karamelu si odložíme 3 lyžice na polevu. 500 ml smotany vyšľaháme do polotuha. Pridáme karamel a opäť šľaháme. Karamelovou šľahačkou naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
a odložíme do chladničky. 

Karamelová poleva: Karamelovú polevu pripravíme zmiešaním karamelu, ktorý sme si odložili a cukru. Podľa potreby môžeme prilievať vodu alebo mlieko. Vychladnuté veterníky prekrojíme pozdĺžne na polovice. Vrchné korpusy namáčame v karamelovej poleve a necháme stuhnúť. Na spodný korpus nanesieme do kruhu najprv pudingový krém, potom karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchom.