Čo naštartuje jarný detox lepšie ako chutná a zdravá jarná polievka? Doprajte svojmu telu očistu, ktorú si po sviatkoch žiada a vychutnajte si túto famóznu a výživnú polievku podľa receptu Michaely Melichovej, autorky knihy "Varíme v súlade s prírodou alebo Keď jedlo lieči."

Počet porcií: 4 
Príprava: 30 minút 

Ingrediencie:

  • trocha oleja
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1⁄2 hrnčeka zeleného hrášku
  • 1⁄2 hrnčeka špaldového kernotta
  • 3 stonky zeleru 
  • petržlenová vňať 
  • 1 hrnček jarných húb (smrže) – nemusia byť 
  • vegeta bio
  • 1 lyžica liečivého kuzu škrobu
  • čierne mleté korenie

Postup:

Na oleji speníme osolenú cibuľku, pridáme huby, korenie, opražíme. Zeleninu si nakrájame na kocky a pridáme k hubám spolu s hráškom a opláchnutým kernottom a vegetou. Podlejeme 1,5 hrnčekom vody a dusíme domäkka 15–20 minút. Lyžicu škrobu rozmiešame v troche studenej vody a prilejeme do polievky. Povaríme za stáleho miešania, kým nie je kuzu číre. Odstavíme zo zdroja tepla, dochutíme. Porciu posypeme jarnými bylinkami. 

 

Michaela Melichová

autorka kuchárskej knihy „Varíme v súlade s prírodou alebo keď jedlo lieči“

„V knihe nájdete 78 zdravých, nápaditých a hlavne chutných receptov, ale aj návod, ako a prečo začať jesť trocha inak a pri tom sa nevzdať svojich obľúbených jedál,“ vraví jej autorka. Zahŕňajú raňajky, polievky, obedy, večere, dezerty, party jedlá, klasické vianočné menu, nátierky, tradičné slovenské jedlá prerobené do vegánskej podoby s liečivou energiou prírody (žiadny biely cukor a biela múka, mlieko, vajcia, mäso, žiadne polotovary, len čisté prvopotraviny). kategóriu tradičných slovenských receptov tvorí sviečková, palacinky, guláš, pirohy s makom i pirohy s bryndzou, kapustou a oškvarkami a mnoho iných receptov, len trocha inak.