Sezóna jahôd je v plnom prúde. Urodilo sa vám ich toľko, že neviete čo s nimi? Nie je nič jednoduchšie! Pripravte z nich do zásoby vynikajúci džem, ktorý v chladnejšom období určite oceníte.

Množstvo: 1,5 litra
Príprava: 30 minút + macerovanie 

Ingrediencie:

  • 1,5 kg jahôd
  • 2 citróny
  • 2 vanilkové struky
  • 1,1 kg želírovacieho cukru 2:1 

Postup:

Jahody očistíme, umyjeme a nakrájame. Z vanilkových strukov vyškrabneme semienka. V sklenenej alebo v plastovej mise premiešame jahody, citrónovú šťavu, semienka, struk a cukor. Misu uzatvoríme a dáme na noc macerovať do chladničky. Na druhý deň nalejeme jahodovú zmes do väčšieho hrnca a na malom ohni privedieme do varu. Potom oheň zvýšime a varíme asi 15 minút, kým džem nezhustne. Potom odstavíme, vytiahneme vanilkové struky a džemom naplníme sterilizované poháre, zatvoríme ich a otočíme.