Na slávnostnom stole nesmie v žiadnej domácnosti chýbať chutné mäso. A jedným skvelým tipom je práve jahňacina v kombinácii so zeleninou a zemiakmi, ktorá dodá aj obyčajnému obedu neobyčajnú a slávnostnú atmosféru.

Počet porcií: 4–6 
Príprava: 2 hodiny + marinovanie 

Ingrediencie:

  • 800 g jahňacieho stehna
  • 400 ml mäsového vývaru
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mladé cibuľky
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 300 g zemiakov
  • 300 g mrkvy
  • 5 lyžíc olivového oleja 
  • mleté čierne korenie 
  • soľ 

Postup:

Mäso umyjeme a osušíme. Lístky rozmarínu nasekáme spolu s cesnakom. Zmiešame so soľou, s olejom a čiernym korením. Marinádu votrieme do mäsa. Mäso prikryjeme a necháme odstáť cez noc v chladničke. Rúru predhrejeme na 160 °C. Mäso sprudka opečieme na panvici, aby sa zatiahlo. Preložíme ho do pekáča, pridáme vetvičky rozmarínu, podlejeme ho vínom a časťou vývaru a pečieme prikryté asi 1,5-2 hodiny. Postupne podlievame vývarom. Očistíme zeleninu a nakrájame zemiaky. 40 minút pred koncom pečenia pridáme k mäsu zeleninu, posypeme ju soľou a korením. Pred koncom, keď je mäso mäkké, zvýšime teplotu na 200 stupňov a pečieme bez pokrievky do zlatohneda.