Tradičný jablkový mrežovík zbožňujú malí aj veľkí. Mäkkučké cesto a šťavnatá jablková plnka tvoria dokonalú kombináciu, ktorej odolá málokto. Využite preto sezónu jabĺk a pripravte si tento lahodný koláč, ktorý sa vám bude rozplývať na jazyku.
Počet porcií: 1 koláč
Príprava: 45 minút + chladenie cesta
Ingrediencie:
- 2 kg jabĺk
- 1⁄2 citróna
- 350 g hladkej múky
- 245 g masla izbovej teploty
- 50 g krupicového cukru
- 125 g kryštálového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka muškátového orieška
- 1 vajce + 1 žĺtok
- 1 šálka mlieka
Postup:
Vyšľaháme maslo a cukor. Potom pridáme vajce a žĺtok a znovu vyšľaháme. Postupne po menších častiach pridáme múku a vymiesime cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme odležať 45 minút. Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Dáme ich do hrnca, pridáme šťavu z citróna, cukor, škoricu a 6 lyžíc studenej vody. Povaríme asi 4 minúty. Stiahneme z ohňa, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť. Predhrejeme rúru na 210 °c. Cesto vyváľame a vyložíme ním koláčovú formu s priemerom 23 cm. Presahujúce okraje odrežeme a odložíme si ich na vrchnú vrstvu. Na cesto nanesieme jablčnú zmes. Odložené cesto znovu vyvaľkáme, nakrájame ho na tenké prúžky a ozdobíme nimi koláč. Na miestach, kde sa prúžky prelínajú, cesto potrieme studenou vodou. Vrch koláča potrieme mliekom a pečieme 20‐25 minút.