Domáce zabíjačky boli a sú súčasťou slovenských tradícií už oddávna. Aj preto prinášame pôvodný recept na klasickú zabíjačkovú pochúťku priamo zo Svätoplukova, ktorá poteší najmä mužov a milovníkov zabíjačkových špecialít. 
 
Počet kusov: 15 ks 
Príprava: 60 minút 

Ingrediencie:

  • 1 kg ryže
  • 1,5 l ovaru
  • sadlo
  • 40 g soli
  • 20 g čierneho korenia 
  • 20 g cibule 
  • štipka majoránu 
  • mäso z hlavy uvarené domäkka
  • mäso z pečienky uvarené domäkka
  • mäso so sleziny uvarené domäkka 

Postup:

Ryžu uvaríme v ovare. Necháme ju mierne vychladnúť. Cibuľu osmažíme na sadle do zlatista. Pomelieme ju spolu s mäsom z hlavy, pečienky a sleziny. Potom zmiešame s ryžou a ochutíme. všetko dobre premiešame a plníme do čriev, konce špajdľujeme. Potom varíme na miernom ohni, aby sa ovarili črievka. rozložíme a vychladíme. hotové hurky upečieme alebo odložíme do mrazničky. 

Treba vedieť: Z jedného prasaťa môže byť 4 kilá mäsa na hurky (60 ks / 30 – 40 cm dlhých). Mäso na hurky a krvavničky rozdelíme na polovicu (hlava, pľúca, pečeň, slezina, srdce). Pekné kúsky mäsa odložíme do tlačenky. Hurky a krvavničky sa pripravujú v pomere pol kila až kilo mäsa na kilo ryže.