Chcete pripraviť skutočne lahodnú omáčku pre milovníkov húb? Vyskúšajte teda kombináciu smotany a húb, ktoré môžete zvoliť podľa vašej chuti. Hubovo-smotanová omáčka dodá každému jedlu delikátnu chuť.

Počet porcií: 4 
Príprava: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 300 g suchohríbov (alebo iných húb) 
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • rastlinný olej
  • 100 ml kyslej smotany 
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • mletá paprika 
  • bobkový list 
  • soľ
  • korenie 

Postup:

Huby očistíme a nakrájame na plátky. v stredne veľkom hrnci rozpustíme maslo a zapražíme na ňom múku. Keď zápražka chytí zlatistú farbu, zalejeme ju studeným zeleninovým (alebo hubovým) vývarom, privedieme do varu a desať minút povaríme na miernom ohni. Potom odstavíme a odložíme nabok. Vo veľkej panvici osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájané huby. Pridáme jednu lyžičku mletej papriky, posolíme a okoreníme podusíme asi 10 minút. Potom pridáme zápražku, bobkový list, premiešame a varíme ďalších 20 minút. Nakoniec pridáme obidva druhy smotany. Hotovú omáčku podávame s knedľou. Kto má rád kyslejšiu chuť, môže si omáčku dochutiť octom.