Kysnuté koláče sú jednoducho klasika, tak kto by im odolal? Ak ich zbožňujete aj vy, prinášame recept na ich verziu so sladkými jahodami, ktorej zaručene neodolajú malí ani veľkí.

Počet porcií: 12
Príprava: 60 minút 

Ingrediencie:

  • 5 šálok hladkej múky 
  • 1 šálka mlieka
  • 2 lyžice masla
  • 2 vajcia 
  • 1 žĺtok
  • 3 lyžice droždia
  • 1⁄2 šálky cukru
  • 1 1⁄2 šálky tvarohu
  • 1⁄2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálka jahôd 
  • olej na potretie 
  • štipka soli 

Postup:

Čerstvé kvasnice zmiešame s teplým mliekom a lyžičkou cukru a necháme ich pracovať na teplom mieste 10–15 minút. Múku preosejeme cez sito. Pridáme rozpustené maslo, vajcia, cukor, soľ a kvasnice. Vymiesime hladké, nelepivé cesto. Vložíme ho do misy, zakryjeme uterákom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Žĺtok zmiešame s cukrom, vanilkovým extraktom a s tvarohom. Cesto rozdelíme na 12 bochníčkov a vytvarujeme z nich koláče. V strede každého z nich vytvoríme jamku a do nej vložíme tvarohovú zmes. Do tvarohovej plnky poukladáme nakrájané jahody. Rozložíme na plech, necháme ešte 10 minút vykysnúť. Medzitým rozohrejeme rúru na 200 °C a pečieme 30 minút.