Hot cross bun je korenená sladká buchta pečená so sušeným ovocím a s bielym krížom na vrchu. Konzumuje sa na Veľký piatok vo Veľkej británii, v Írsku, Austrálii, Indii, Kanade, na Novom Zélande, v Južnej Afrike a v niektorých častiach Ameriky. Dáte jej šancu aj vy?

Počet kusov: 20 
Príprava: 45 minút + kysnutie cesta 

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky 
  • 1⁄2 lyžičky soli
  • 85 g cukru
  • 2 lyžičky škorice 
  • 2/3 lyžičky nového korenia
  • štipka strúhaného muškátového orieška 
  • 50 g masla + vymastenie plechu 
  • 7 g instantného droždia 
  • 140 g zmesi sušeného ovocia
  • 150 ml mlieka

Kríž:

  • 3 lyžice hladkej múky 
  • 3 lyžice medu 

Postup:

Vo väčšej mise zmiešame múku, soľ, cukor a korenie. Pridáme maslo a rukami ho v zmesi rozdrobíme. Primiešame droždie a nasekané kúsky ovocia. Mlieko zmiešame so 150 ml vody a trochu ohrejeme. Prilejeme do misy s múkou a vypracujeme mäkké cesto. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a miesime, kým sa nebude lepiť (približne 5 minút). Rozdelíme ho na dvadsať rovnakých kúskov a vytvarujeme z nich gule. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme ľahko pomazali maslom. Zakryjeme premastenou potravinárskou fóliou a necháme voľne kysnúť dve hodiny. Rúru predhrejeme na 190 °C. Pripravíme si zmes na kríže: zmiešame tri lyžice múky a dve lyžice studenej vody. Pastu dáme do vrecúška, odstrihneme mu rožtek a na každú buchtu namaľujeme kríž. Pečieme 15 minút. Medzitým ohrejeme med a buchty ním po upečení potrieme. Podávame teplé.