Gaštany sú symbolom jesene a preto majú v tomto období svoje miesto aj v kuchyni. Sú nielen že veľmi chutné, ale aj zdravé. Gaštanové krokety sú skvelou jesennou pochúťkou, ktorou potešíte dospelých, ale aj malých maškrtníkov.

Počet porcií: 3 
Príprava: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 300 g gaštanov
  • 1 dl mlieka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 20 g masla
  • 3 žĺtky
  • 20 g hladkej múky 
  • 1 vajce
  • strúhanka
  • 60 g oleja
  • 40 g práškového cukru 
  • soľ 

Postup:

Gaštany narežeme špičkou ostrého noža a varíme vo vode asi 20 minút. Potom 
ich scedíme, olúpeme a povaríme v troche mlieka so štipkou soli ešte asi 10 minút na miernom ohni. Keď sa mlieko odvarí a gaštany zostanú suché, pridáme do nich vanilkový cukor. gaštany pretlačíme, pridáme maslo, žĺtky, vypracujeme a necháme vychladnúť. Hmotu vyklopíme na pomúčenú dosku (celiatici môžu použiť gaštanovú múku) a vyformujeme malé kroketky, obalíme v rozšľahanom vajíčku a strúhanke. kroketky klasicky vypražíme na rozpálenej panvici a oleji. Pred servírovaním môžeme poprášiť práškovým cukrom.