Otvorte svojim chuťovým pohárikom dvere do famóznej medzinárodnej kuchyne a skúste pripraviť jej overené špeciality. Skvelým príkladom je španielsky národný poklad v prevedení chutnej chladenej paradajkovej polievky s názvom Gaspacho.

Počet porcií: 4 
Príprava: 60 minút 

Ingrediencie:

  • 600 g cherry rajčín 
  • 2 šalotky

  • 2 papriky
  • 
1 uhorka 
  • 3 strúčiky cesnaku

  • 50 ml červeného suchého vína 
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu 
  • 3 lyžice olivového oleja 
  • 4 kvapky worcesterskej omáčky 
  • cukor 
  • soľ

  • čierne korenie

  • + biele pečivo

  • + pár lístkov bazalky 

Postup:

Rajčiny prelejeme vriacou vodou, ošúpeme a pokrájame nadrobno. Vložíme ich do mixéra spolu s nakrájanou šalotku, paprikami zbavenými jadierok aj ošúpaným cesnakom. Rozmixujeme na hrubo. Uhorku ošúpeme, nakrájame a spolu olivovým olejom, vínom, octom a worcesterskou omáčkou pridáme k rozmixovanej zelenine. Rozmixujeme dohladka. Dochutíme soľou, korením a cukrom. Takto pripravenú polievku prelejeme do misy, zakryjeme a dáme vychladiť do chladničky. Podávame s lístkom bazalky, kúskom uhorky a čerstvým bielym pečivom.