Tradičná fínska polievka s názvom Lohikeitoo je jedným z najznámejších severských jedál. Lohi vo fínčine znamená losos a keitto je jednoducho polievka. Je preto zrejmé, že je ako stvorená pre milovníkov rýb či zdravého životného štýlu. Je takisto menej sladká a úžasne ľahká na trávenie.

Počet porcií: 4 
Príprava: 30 minút 

Postup:

  • 2 lyžice masla 
  • 1 pór 
  • 1 cibuľa 
  • 1 mrkva 
  • 4 menšie zemiaky 
  • 500 ml rybacieho alebo zeleninového vývaru 
  • 200 ml smotany na varenie citrónová šťava 
  • 200 g lososa bez kože 
  • 1 vetvička kôpru 
  • soľ 

Postup:

V hrnci na masle opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a pór. Pridáme na nakrájanú mrkvu a nakrájané ošúpané zemiaky (ak sú nové zemiaky menších rozmerov, môžeme ich variť aj v šupke). Zeleninu zalejeme vývarom, osolíme a na miernom ohni povaríme, kým zelenina nezmäkne. Potom pridáme smotanu, pár kvapiek citrónovej šťavy a nasekaný kôpor. Nakoniec pridáme na kúsky nakrájaného lososa, ktorého povaríme približne 5 minút. Lososa vyberieme dierovanou naberačkou. Polievku rozdelíme do misiek, opatrne pridáme lososa tak, aby sa nám mäso nepotrhalo servírujeme ozdobené čerstvým kôprom. Polievku môžeme dochutiť cukrom a octom.