Biela sobota, je to deň, keď sa končí pôst. Na obed sa podľa tradícií jedla kyslá polievka z vývaru z údeného mäsa, ktorá bola zahustená vajcom. Z mäsitých jedál sa pripravovala bravčovina, varená šunka, klobásky, či huspenina. A my prinášame skvelý tip na jej domácu verziu. Vyskúšate?

Počet porcií: 8 
Príprava: 90 minút + odležanie 

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového kolena 
  • 600 g bravčových nožičiek
  • koreňová zelenia (mrkva, petržlen, zeler) 
  • 2 cibule 
  • 10 guličiek čierneho korenia 
  • 5 guličiek nového korenia
  • 5 ks bobkového listu
  • 1 lyžička soli
  • + budeme potrebovať: tlakový hrniec 

Postup:

Koleno a paprčku, ktoré sme si nechali rozseknúť u mäsiara, vložíme do tlakového hrnca a zalejeme dvoma litrami vody. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu, čierne a nové korenie, bobkový list, lyžičku soli a cibuľu. Varíme, kým mäso nezmäkne – cca 50 minút. Vývaru by malo byť aspoň 1/2 litra. ak ho je málo, pridáme vodu a necháme prejsť vývar varom. Mäso vyberieme a vývar precedíme. ak je zelenina z vývaru rozvarená, potom ju už nepoužívame, väčšinou však mrkvu môžeme do sulca pridať. Oberieme mäso a nakrájame ho na malé kúsky. Vložíme ho do misiek, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vidličkou zatlačíme, aby sme odstránili vzduch. mäso cez sito zalejeme vychladnutým vývarom a po úplnom vychladnutí vložíme na noc stuhnúť do chladničky. Na druhý deň huspeninu vyklopíme z misiek a servírujeme s horčicou a chrenom alebo s octom, nadrobno nakrájanou cibuľou a čerstvým chlebom.