V druhom pokračovní tipov ohľadom skladovania potravín prinášame ďalšie užitočné rady a odporúčania, ako potravinám predĺžiť životnosť.

Desatoro skladovania

  1. Čím trvanlivejšie potraviny, tým vyššie ich uložíme. V chladničke je teplota najnižšia v spodnej časti.
  2. Na najspodnejšiu policu ukladáme mäso a drobné ovocie.
  3. Nezabúdajme, že zeleninu skladujeme oddelene od ovocia.
  4. Na najvrchnejšiu policu patria nedojedené varené potraviny, omáčky, mlieko a mliečne výrobky.
  5. Do dverí ukladáme trvanlivejšie potraviny, ako sú zaváraniny či džemy. Pri otvorení sa rýchlo mení teplota a mlieko či mliečne výrobky by sa tak rýchlo pokazili.
  6. Mäso a mliečne výrobky neukladáme vedľa seba, zabránimi tým neželanej vzájomnej kontaminácii.
  7. Vajcia vyberieme z pôvodných obalov špičkou dole a uložíme ich do priehradok v chladničke. Papierový obal je zdrojom mikrooorganizmov, ktoré by mohli kontaminovať ďalšie potraviny. Vydržia 4-5 týždňov.
  8. Exotické plodiny ako mango, annás, banány skladujeme pri izbovej teplote, pretože sú citlivé na chlad. Takisto aj avokádo, baklaźán, uhorky, papriku, zelenú fazuľku, cuketu a paradajky. Ak sú tieto druhy dlhodobo skladované pri nízkych teplotách, môže dôjsť vo vnútri alebo na povrchu k zhnednutiu alebo zosklovateniu, úplnému zastaveniu dozrievania a zmenám chuti.
  9. Cibuľoviny nepatria do chladničky.
  10. Zemiaky neuskladňujeme vo vlhkom prostredí. Môže spôsobiť zahnívanie zemiakov a prinízka teplota zmení škrob na cukor.

 

Ako skladovať jednotlivé potraviny?

  • Nedojedené avokádo je najlepšie uskladniť spolu s polovicou cibule v chladničke v plastovej nádobe alebo ho pokvapkajte citrónovou šťavou.
  • Cottage cheese či iný otvorený téglik s krémovým syrom umiestnime dole hlavou v chladničke, zabránime tým množeniu zlých baktérií.
  • Múku dáme na 48 hodín do mrazničky, aby sme zabili prípadné hmyzie vajíčka, potom uskladníme v uzatvárateľnej nádobe na suchom a chladnom mieste.
  • Ak potrebujeme len trochu šťavy z citróna, neprerezávame ho na polovicu. Stačí ho iba trochu narezať, zabránite tak jeho vysychaniu.

  • Huby uskladňujeme v chlade a v papierovom vrecku.
  • Jarnú cibuľku najlepšie uskladníme v chladničke nasekanú na kúsky v zaváraninovom pohári.
  • Cibuľu a cesnak je zasa najlepšie zavesiť v priedušnom obale (napríklad v silonkách) na dobre vetrané, suché a chladné miesto alebo uskladniť v papierových vreckách s dierkami.
  • Paradajky v chladničke strácajú svoju chuť. Uskladňujeme ich preto radšej v chlade pri cca 14 °C či pri izbovej teplote, najlepšie stopkovou časťou dolu. Ak už prezrievajú, orestujeme kúsky na panvici a uskladníme v chladničke v olivovom oleji.
  • Šalát sa dobre uskladňuje natrhaný na jednotlivé lístky a zabalený v papierovom obrúsku v uzatvárateľnom vrecku bez prístupu vzduchu. Zvädnutý šalát sa stane znovu čerstvým, keď ho na čas ponoríme do ľadovej vody.
  • Zeler, mrkvu a reďkovky najdlhšie udržíme čerstvé nakrájané na kúsky v nádobe s vodou.

  • Bylinky uskladňujeme vzduchotesne zabalené v chladničke alebo ako kvety ponorené do vody. Ak ich všetky nevyužijeme, je dobré ich dať zamraziť v olivovom oleji alebo usušiť.
  • Pri koreňovej zelenine nezabudnime odrezať listy/vňať, rýchlejšie sa s nimi kazí, keďže do nich presúva výživné látky. Listy a vňať však nevyhadzujme a použime pri príprave pokrmov, obsahuje viac výživných látok ako samotný koreň.
  • Uhorky neznášajú dobre chlad, najlepšie je ich skladovať v špajze či pri izbovej teplote.

Food waste minimum

Zúžitkovanie potravín - jedlo môžeme odložiť do dózičky a zjesť neskôr, pridať do ďalšieho jedla iný deň alebo zmraziť. Mäkké ovocie môže byť spotrebované do smoothies a zelenina na polievky.

Zamrazovanie - nezjete celý bochník chleba alebo celý hrniec polievky? Zamrazte ich a keď na vás prídu lenivé dni, stačí len otvoriť mraziak, ohriať a o večeru je postarané.

Kompostovanie - nejakému odpadu sa predsa len nedá vyhnúť, bio odpad však môžete využiť vo svojej záhradke alebo ním pohnojiť izbové rastlinky.

Foto: Shutterstock