Cvikla patrí k veľmi zdravým a nutrične bohatým potravinám. Obsahuje vysoký obsah vitamínu C, vitamínov skupiny B a mnohých ďalších. Aj preto prinášame recept na famózne cviklové rizoto, ktoré vám v kombinácii s hubami dodá dostatok vitamínov aj energie!
Počet porcií: 4
Príprava: 45 minút
Ingrediencie:
- 200 g ryže na rizoto
- 1 stredná cibuľa
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 červené repy
- 100 ml bieleho suchého vína
- 2 lyžice masla
- 50 g parmezánu
- 100 – 150 g húb v slanom náleve
- šťava z polovice citróna
- olivový olej
- čierne mleté korenie
- bobkový list
- soľ
Postup:
Huby scedíme z nálevu a spolu s cibuľkou nakrájanou na drobné kocky dáme do hlbokej panvice na horúci olivový olej. Okoreníme, osolíme, pridáme bobkový list a chvíľku podusíme. Pridáme ryžu na rizoto, prehrejeme ju a následne podlejeme bielym vínom izbovej teploty. Neustále miešame, až kým sa neodparí alkohol. Teplý zeleninový vývar postupne prilievame do panvice za stáleho miešania. Cviklu očistíme a nastrúhame. pridáme ju do rizota, premiešame a opäť trochu podlejeme. Celý čas udržiavame kašovitú konzistenciu rizota. Tesne predtým, než je ryža al dente, prisypeme parmezán a pridáme maslo. Miešame, aby sa maslo a parmezán krásne spojili s rizotom. Nakoniec prilejeme šťavu z citróna, premiešame a necháme odpočívať pár minút pod pokrievkou. Servírujeme v hlbokom tanieri dekorované cviklou.