Cvikla patrí k veľmi zdravým a nutrične bohatým potravinám. Obsahuje vysoký obsah vitamínu C, vitamínov skupiny B a mnohých ďalších. Aj preto prinášame recept na famózne cviklové rizoto, ktoré vám v kombinácii s hubami dodá dostatok vitamínov aj energie!
  
Počet porcií: 4 
Príprava: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 200 g ryže na rizoto
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 l zeleninového vývaru 
  • 2 červené repy
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 2 lyžice masla
  • 50 g parmezánu
  • 100 – 150 g húb v slanom náleve
  • šťava z polovice citróna 
  • olivový olej
  • čierne mleté korenie 
  • bobkový list
  • soľ 

Postup:

Huby scedíme z nálevu a spolu s cibuľkou nakrájanou na drobné kocky dáme do hlbokej panvice na horúci olivový olej. Okoreníme, osolíme, pridáme bobkový list a chvíľku podusíme. Pridáme ryžu na rizoto, prehrejeme ju a následne podlejeme bielym vínom izbovej teploty. Neustále miešame, až kým sa neodparí alkohol. Teplý zeleninový vývar postupne prilievame do panvice za stáleho miešania. Cviklu očistíme a nastrúhame. pridáme ju do rizota, premiešame a opäť trochu podlejeme. Celý čas udržiavame kašovitú konzistenciu rizota. Tesne predtým, než je ryža al dente, prisypeme parmezán a pridáme maslo. Miešame, aby sa maslo a parmezán krásne spojili s rizotom. Nakoniec prilejeme šťavu z citróna, premiešame a necháme odpočívať pár minút pod pokrievkou. Servírujeme v hlbokom tanieri dekorované cviklou.