Malé, guľaté bobuľky sladkokyslej chuti a intenzívne modrofialovej farby, jeden z najväčších pokladov prírody – to sú čučoriedky. Čo je dobré o nich vedieť?

Čučoriedky pochádzajú zo severu, poznajú ich v celej strednej a severnej Európe, v severnej Ázii aj v Severnej Amerike. Časom si našli cestu aj k nám a napriek tomu, že pôvodne rástli iba v lesoch, dnes si ich môžeme dopestovať aj na záhradkách. Ideálne je jesť čo najviac čerstvých čučoriedok. Mimosezónne ich mrazíme alebo zavárame. Ale pozor, predtým, než sa rozhodnete čučoriedky zo záhradky, ale najmä z lesa skonzumovať, starostlivo ich umyte! Najmä v severných regiónoch Slovenska sa vyskytuje veľké množstvo líšok hrdzavých, ktorá spôsobujú závažné ochorenie ľudí s možnými fatálnymi následkami. Najbezpečnejší spôsob, ako si bez rizík vychutnať toto skvelé ovocie, je kúpa čučoriedok od slovenských pestovateľov. Veľkoplošne sa pestujú na dvoch plantážach v regióne Liptova a Oravy. Menších farmárov nájdeme po celom Slovensku, napríklad Martina Guličku v Novej Dedine pri Leviciach, Berry Farm pri Bratislave, v Novej Bani beží projekt Borisa Miziu Ekoprogram, v trebišovskom okrese v obci Bieľ pestuje Dionýz Kováč. Títo farmári a mnoho ďalších slovenských pestovateľov si zaslúžia podporu zo strany spotrebiteľov. Pestujú poctivo, za nízke ceny a s minimálnou podporou štátu.

Za hrsť čučoriedok

Aj keď patria medzi najmenšie ovocie, aké poznáme, množstvo benefitov, ktoré čučoriedky poskytujú nášmu organizmu, je obrovské. Jedna hrsť čučoriedok pokryje štvrtinu dennej dávky vitamínu C.  Sú bohaté na vitamíny A, E, C, B1, B2, B6, kyselinu listovú, z minerálov je to najmä vápnik, železo, zinok, fosfor, meď, horčík a taktiež vysoké množstvá betakaroténu. Nielenže neobsahujú žiadny tuk a cholesterol, ale látka ukrytá v drobných bobuľkách, ktorá sa volá pterostilben, aktívne znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Ľudovo najznámejším dôvodom ich konzumácie je liečba infekcií močových ciest. Deje sa tak vďaka obsahu katechínov, ktoré utlmujú vytváranie baktérií.

Čučoriedky tiež chránia imunitný systém proti voľným radikálom, pomáhajú pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, pri hnačkách a iných črevných problémoch, zlepšujú funkcie lymfatického systému, preventívne pôsobia proti chrípke a prechladnutiu, upokojujú nervy a miernia bolesti. Dokonca korene čučoriedok sa využívali na úľavu pri pôrode. Zlepšujú pamäť seniorom, posilňujú krvné kapiláry v mozgu, urýchľujú hojenie rán a spomaľujú starnutie! Pozitívne účinky čučoriedok na videnie a zrak testovali počas druhej svetovej vojny na pilotoch Royal Air Force. Zistilo sa, že preukázateľne zlepšujú zrak, predovšetkým videnie za šera a v noci.

„Preventívne pôsobia proti chrípke a prechladnutiu, upokojujú nervy a miernia bolesti."

Foto: Shutterstock