Poznáte Crème brûlée? Ide o tradičný francúzsky dezert, ktorý pozostáva z lahodného krému a karamelovej krusty. Hoci jeho príprava môže vyzerať komplikovane, v skutočnosti je veľmi jednoduchá. Vyskúšajte ho aj vy a uvidíte, že ním nepohrdne nik.

Počet porcií: 6–8 
Príprava: 90 minút 

Ingrediencie:

  • 1 l smotany (12 % tuku) 
  • 8 žĺtkov
  • 120 g vanilkového cukru 
  • 1 vanilkový struk 
  • 1 lyžica amaretta 
  • kryštálový cukor na posypanie 

Postup:

Smotanu zahrejeme na teplotu asi 40 °C, zmiešame s vanilkovým cukrom a semienkami z vanilkového struku. Keď je cukor rozpustený, vmiešame žĺtky a likér. Zmes premiešame a nalejeme do zapekacích misiek tak, aby nebola až po okraj. Misky vložíme do vyššieho pekáču s vodou a vo vodnom kúpeli pečieme pri 125 °C 60 minút. Po upečení necháme vychladnúť v chladničke a pred podávaním posypeme kryštálovým cukrom, ktorý rovnomerne skaramelizujeme pištoľou na flambovanie. Vytvoríme tenkú vrstvu, dávame pozor, aby cukor nezhorel.