Máte radi čokoládu? V tom prípade ste na správnom mieste. Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na originálnu, chutnú a maximálne čokoládovú babku. Túto pochúťku si doma vykúzlite pomocou kvásku lievito madre. Tak čo, vyskúšate?

Počet porcií: 2 babky

Príprava: cesto + kvasenie: 4 hodiny, pečenie: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 100 g lievito madre 
  • 530 g hladkej pšeničnej múky
  • 150 g masla izbovej teploty
  • 100 g kryštálového cukru 
  • 3 vajcia
  • kôra z citróna
  • 120 ml vody

Plnka:

  • 130 g horkej čokolády 
  • 12 g masla
  • 100 g nasekaných pekanových orechov 
  • lyžica práškového cukru 
  • 25 g trstinového cukru 

Postup:

Do mixéra si vložíme lievito madre a vodu. Poriadne rozmiešame. Pridáme múku, cukor a citrónovú kôru. Miesime a postupne pridáme maslo a vajcia. Vymiesime kompaktné cesto. Cesto necháme 2-3 hodiny prekvasiť, kým nezdvojnásobí objem. Medzitým si pripravíme plnku. Nad parou si roztopíme maslo a čokoládu. Pridáme práškový cukor a necháme vychladnúť.

Cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme do obdĺžnika a potrieme plnkou. Na vrch poukladáme orechy a posypeme cukrom.

Cesto opatrne zrolujeme.

Zrolované cesto pozdĺžne rozrežeme.

Následne ho zavinieme do vrkoča.

Babku vložíme do vymastenej obdĺžnikovej formy a necháme hodinu prekvasiť. Pečieme na 190 °C asi 45 minút dozlatista. Špajdľou vyskúšame, či je babka už upečená.