Máte radi čokoládu? V tom prípade ste na správnom mieste. Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na originálnu, chutnú a maximálne čokoládovú babku. Túto pochúťku si doma vykúzlite pomocou kvásku lievito madre. Tak čo, vyskúšate?
Počet porcií: 2 babky
Príprava: cesto + kvasenie: 4 hodiny, pečenie: 45 minút
Ingrediencie:
- 100 g lievito madre
- 530 g hladkej pšeničnej múky
- 150 g masla izbovej teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- kôra z citróna
- 120 ml vody
Plnka:
- 130 g horkej čokolády
- 12 g masla
- 100 g nasekaných pekanových orechov
- lyžica práškového cukru
- 25 g trstinového cukru
Postup:
Do mixéra si vložíme lievito madre a vodu. Poriadne rozmiešame. Pridáme múku, cukor a citrónovú kôru. Miesime a postupne pridáme maslo a vajcia. Vymiesime kompaktné cesto. Cesto necháme 2-3 hodiny prekvasiť, kým nezdvojnásobí objem. Medzitým si pripravíme plnku. Nad parou si roztopíme maslo a čokoládu. Pridáme práškový cukor a necháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme do obdĺžnika a potrieme plnkou. Na vrch poukladáme orechy a posypeme cukrom.
Cesto opatrne zrolujeme.
Zrolované cesto pozdĺžne rozrežeme.
Následne ho zavinieme do vrkoča.
Babku vložíme do vymastenej obdĺžnikovej formy a necháme hodinu prekvasiť. Pečieme na 190 °C asi 45 minút dozlatista. Špajdľou vyskúšame, či je babka už upečená.