Sezóna gaštanového pyré prichádza s prvými mrazmi. Jeho kombinácia s čokoládou a šľahačkou vytvorí famóznu čokoládovo-gaštanovú tortu, ktorá vyzerá a chutí skutočne neodolateľne a jej príprava je paradoxne veľmi jednoduchá.

Počet porcií: 4–6 
Príprava: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 150 g tmavej čokolády
  • 200 g vylúpaných a predvarených gaštanov
  • 120 g masla
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 1 lyžička vanilkového cukru 
  • 3 vajcia 
  • 75 g kryštálového cukru 

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Otváraciu tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme  maslom a na dno položíme papier na pečenie potretý maslom. Poprášime ho cez sitko kakaom. Na panvici zahrejeme predvarené gaštany, krupicový cukor a mlieko. Asi po piatich minútach vypneme a zmes rozmixujeme. Pridáme vanilkový cukor a necháme vychladnúť. Zatiaľ roztopíme čokoládu zo 100 g masla. V miske rozšľaháme vajcia a kryštálový cukor, primiešame gaštanové pyré a nakoniec aj rozohriatu čokoládu. Cesto vložíme do formy a pečieme 30 minút, kým sa nevytvorí tenká kôrka. Po vybratí a vychladnutí poprášime kakaom a servírujeme s ovocím. 

Náš TIP: Gaštanovo­ ­čokoládovej torte vynikajúcu službu spraví aj domáca šľahačka.