Osviežte sa aj v zime chutným a zdravým citrónovým koláčom, ktorý chutí presne tak skvelo ako vyzerá. Jeho jemné cesto v kombináciou so sladko-kyslou plnkou vás očarí už po prvom zahryznutí a dokonca doplníte aj potrebnú dávku vitamínu C.
Počet porcií: 10–12
Príprava: 120 minút
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 125 g masla
- 50 g práškového cukru
- 250 g krupicového cukru
- 6 vajec
- 2 žĺtky
- 4 citróny v bio kvalite
- 150 ml smotany na šľahanie
- soľ
Postup:
Zmiešame múku, maslo, práškový cukor a štipku soli. Pridáme 2 žĺtky zmiešané s lyžicou studenej vody a zapracúvame, kým sa cesto nespojí. Vytvarujeme z neho bochník, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu odležať do chladničky. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na tenký plát a vyložíme ním formu s odoberateľným dnom. Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme odležať na ďalších 20 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 190 °C. Cesto vo forme vložíme na plech na pečenie, zakryjeme ho papierom na pečenie a zaťažíme a korpus 15-20 minút pečieme dozlata. Vyberieme, necháme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 150 °C. To misky nastrúhame kôru z 2 citrónov a zo všetkých citrónov vytlačíme šťavu, ktorú pridáme k citrónovej kôre. Pridáme 6 ušľahaných vajec, krupicový cukor, smotanu a všetko zmiešame. Zmes nalejeme do korpusu a pečieme 30 minút, kým náplň uprostred korpusu nezhustne.