Dopestovali ste bylinky v záhrade, na balkóne alebo okennom parapete a nestíhate ich hneď spotrebovať? Vyrobte si domáce bylinkové maslá a oleje.

Maslá

Bylinkové maslá sú skvelý spôsob, ako dodať šmrnc grilovanému a pečenému mäsu a rybám, ale aj zelenine či bruschettám. Ich výroba je jednoduchá. Posekané bylinky a mäkké maslo sa vytvarujú do valčeka, zabalia do fólie a konce sa skrútia tak, aby tesnili. Takéto maslo vydrží v chladničke týždeň a v mrazničke aj tri mesiace, vy si už len ukrajujete kolieska podľa svojej potreby.

Oreganové maslo

Výborné k zapečenej zelenine a k bielemu pečivu. Na 100 g masla budeme potrebovať:

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 100 g zmäknutého masla
  • 3 lyžice najemno posekaného oregana
  • strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Olej a 2 lyžičky masla dáme do panvice, pridáme oregano a cesnak a ohrievame na miernom ohni 2 minúty. Oregano a cesnak vyberieme a odložíme osušiť na papierovú utierku. Zvyšné maslo a odkvapkané oregano s cesnakom rozmixujeme, osolíme, okoreníme a zabalíme do fólie. Dáme chladiť a používame podľa potreby.

Estragónové maslo

Maslo citrónovo‐bylinkovej chuti je vhodné na prípravu grilovaných a pečených rýb. na 100 g masla budeme potrebovať:

  • 3 lyžice najemno posekaného estragónu
  • 100 g zmäknutého masla
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: Estragón dáme do misky, mierne osolíme, okoreníme a pridáme zmäknuté maslo a citrónovú šťavu. Dohladka vymiešame. Zabalíme do fólie, zviažeme na oboch koncoch, odložíme do chladničky
a používame podľa potreby.

Maslo z petržlenovej vňate

Výborné na pečené slimáky, kuracie mäso a ryby. na 100 g masla budeme potrebovať:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: Maslo a citrónovú šťavu zmiešame dohladka. Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak. Osolíme, okoreníme a poriadne premiešame. Dáme do chladničky a spotrebujeme v priebehu troch dní.

Oleje

Bylinkové oleje sú skvelá náhrada čerstvých byliniek. Využitie nájdu vo všetkých pokrmoch, do ktorých bežne pridávame olej a bylinky. Na ich prípravu si nachystajte vysterilizované fľaše, kvalitný olej a, samozrejme, bylinky. Niektoré oleje sa pripravujú jednoducho, napríklad pridaním chilli papričky do zahriateho extra panenského olivového oleja.

Rozmarínový olej

Využitie nájde pri príprave pečených a grilovaných rýb a hydiny. Na 250 ml oleja budeme potrebovať:

  • 250 ml extra panenského olivového oleja
  • 9 vetvičiek rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup: Neošúpaný cesnak blanšírujeme 3 minúty v malom hrnci s vriacou vodou. Strúčiky vyberieme, osušíme a ošúpeme. Listy zo 6 vetvičiek rozmarínu a cesnak rozpučíme plochou stranou veľkého noža, dáme do panvice a zalejeme olejom. Olej na slabom ohni privedieme k varu a za stáleho miešania varíme dve minúty. Necháme vychladnúť a cesnak sem‐tam pritlačíme k dnu, aby ešte vypustil arómu. Vo vriacej vode blanšírujeme zvyšné celé tri vetvičky rozmarínu. Opláchneme ich studenou vodou a osušíme. Vetvičky vložíme do čistej sterilizovanej fľaše a zalejeme olejom. Fľašu uzavrieme, dáme na chladné miesto a spotrebujeme do 6 týždňov.

Chilli olej

Skvelú službu spraví ázijským pokrmom, polievkam, ale aj šalátom či cestovinám. na 100 ml budete potrebovať: 100 ml extra panenského olivového oleja a chilli papričky podľa chuti. nám sa osvedčili 3 kúsky.

Postup: Do teplého, ale nie vriaceho oleja vsypeme sušené a nahrubo nadrvené chilli papričky. Necháme odstáť. Potom precedíme a čistý olej zlejeme do čistého sterilizovaného pohára alebo fľaše, zavrieme vrchnákom, odložíme na chladné miesto a spotrebujeme do 3 mesiacov.

Bazalkový olej

Krásne aromatický olej sa hodí ku grilovaným rybám, do šalátov, alebo k mäkkým syrom. Na 150 ml oleja budeme potrebovať 100 ml olivového oleja a 2 hrste bazalkových lístkov.

Postup: Lístky bazalky a olej asi päť minút zahrievame v hrnci. Potom necháme 15 minút odstáť a scedíme. Medzitým si pripravíme pastu: rozmixujeme za hrsť bazalky s dvomi lyžicami oleja. Pastu primiešame do vychladnutého oleja, prelejeme do čistej sterilizovanej fľaše, zatvoríme a dáme do chladu. V chladničke vydrží približne jeden týždeň.

Foto: Shutterstock