Netradičný slaný koláč s názvom quiche má svoje korene vo Francúzsku. Pôvodne sa plnil vaječnou náplňou, no dnes sa už teší aj rôznym zeleninovým variáciám. Kombinácia chrumkavého krehkého cesta a jemnej brokolicovej plnky je veľmi chutná. Ak ešte nie ste fanúšikom quichu, vyskúšajte tento skvelý recept a istotne si ho obľúbite.

Počet kusov:  12 
Príprava: 25 minút 

Ingrediencie:

Cesto

  • 125 g masla 
  • 200 g hladkej múky 
  • 50 g mletých mandlí 
  • štipka soli 
  • 1 vajce 

Plnka

  • brokolica 
  • soľ 
  • 200 g gorgonzoly 
  • 300 ml šľahačkovej smotany 
  • 2 vajcia 
  • koreniny podľa chuti 

Postup:

Cesto: Všetky prísady na cesto premiešame a vypracujeme hladkú masu, ktorú na hodinu uložíme do chladničky. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Cesto si vyvaľkáme a vložíme do vymastenej formy, alebo viacerých menších formičiek na tartaletky. Korpus prepicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút. Vyberieme, necháme chladiť. Rúru stíšime na 180 °C. 

Plnka: Brokolicu si môžeme počas pečenia predvariť, alebo napariť, hneď blanšírujeme. Smotanu, gorgonzolu, vajíčka a koreniny zmiešame a nalejeme na plnku. Na vrch poukladáme ružičky brokolice. Pečieme asi 40 minút. 

Extra tip: Smotana môže byť aj kyslá, syr pokojne vymeňte za balkánsky, brokolicu môžete variovať podľa vlastných preferencií.