Mäso je jedna z kulinársky najvariabilnejších potravín. My sme sa nechali viesť jesennou náladou a sezónnymi ingredienciami, aby sme pri príprave receptov vyzdvihli jedinečnú chuť mäsa, rozvoňali celú kuchyňu a navodili príjemnú domácu atmosféru. 

Počet porcií: 4 
Príprava: 160 minút 

Ingrediencie:

  • 2 bravčové kolená
  • 1 l piva, najlepšie čierneho
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • petržlen
  • nové korenie
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • čili paprička
  • 100 g medu
  • soľ
  • cesnak
  • voda 

Postup:

Bravčové kolená očistíme, dôkladne zbavíme prípadných chĺpkov, vložíme do hrnca. Mrkvu a petržlen nakrájame na väčšie kusy, cibuľu nešúpeme, iba prepolíme na dve časti. Spolu s korením, očisteným strúčikom cesnaku  a bobkovým listom pridáme ku kolenám a zalejeme pivom. Osolíme a dolejeme vodou tak, aby kolená boli celé zaliate. Privedieme do varu a varíme približne dve hodiny, kým mäso nie je mäkké. Kolená, zeleninu a koreniny vyberieme z hrnca a čistý vývar redukujeme približne o dve tretiny na hustejšiu omáčku, do ktorej pridáme čili a med. Mäso preložíme na pekáč a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20 minút a počas pečenia potierame zredukovanou omáčkou. Servírujeme s chrenom, horčicou a prílohou podľa chuti. 

Náš TIP: Pokiaľ máme tú možnosť, namiesto finálneho pečenia v rúre môžeme kolená 20 minút údiť v udiarni, alebo piecť na nepriamom ohni v grile.