Mäso je jedna z kulinársky najvariabilnejších potravín. My sme sa nechali viesť jesennou náladou a sezónnymi ingredienciami, aby sme pri príprave receptov vyzdvihli jedinečnú chuť mäsa, rozvoňali celú kuchyňu a navodili príjemnú domácu atmosféru.
Počet porcií: 4
Príprava: 160 minút
Ingrediencie:
- 2 bravčové kolená
- 1 l piva, najlepšie čierneho
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- petržlen
- nové korenie
- čierne korenie
- bobkový list
- čili paprička
- 100 g medu
- soľ
- cesnak
- voda
Postup:
Bravčové kolená očistíme, dôkladne zbavíme prípadných chĺpkov, vložíme do hrnca. Mrkvu a petržlen nakrájame na väčšie kusy, cibuľu nešúpeme, iba prepolíme na dve časti. Spolu s korením, očisteným strúčikom cesnaku a bobkovým listom pridáme ku kolenám a zalejeme pivom. Osolíme a dolejeme vodou tak, aby kolená boli celé zaliate. Privedieme do varu a varíme približne dve hodiny, kým mäso nie je mäkké. Kolená, zeleninu a koreniny vyberieme z hrnca a čistý vývar redukujeme približne o dve tretiny na hustejšiu omáčku, do ktorej pridáme čili a med. Mäso preložíme na pekáč a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20 minút a počas pečenia potierame zredukovanou omáčkou. Servírujeme s chrenom, horčicou a prílohou podľa chuti.
Náš TIP: Pokiaľ máme tú možnosť, namiesto finálneho pečenia v rúre môžeme kolená 20 minút údiť v udiarni, alebo piecť na nepriamom ohni v grile.