Cvikla je úžasná potravina nielen svojím obsahom, ale aj mnohotvárnym využítím pri príprave jedál. Je skvelá napríklad aj do tradičnej ruskej polievky, ktorej dodá lahodnú chuť a samozrejme aj poriadnu porciu vitamínov.
 
Počet porcií: 4 
Príprava: 2 hodiny 15 minút 

Ingrediencie:

  • 100 g kyslej smotany
  • 150 g hovädzieho mäsa 
  • 50 g slaniny
  • 50 g mrkvy
  • 50 g kyslej kapusty
  • 150 g sterilizovanej cvikly 
  • 100 ml cviklového nálevu alebo šťavy
  • 50 g zeleru
  • 50 g petržlenu
  • bobkové listy
  • celé čierne korenie
  • nové korenie
  • 1  cibuľa 
  • 2  lyžice oleja 
  • 1  lyžica sterilizovaného chrenu
  • 2  strúčiky cesnaku
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • petržlenová vňať
  • chren
  • soľ 

Postup:

Mäso umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do mierne osolenej vody cca na hodinku, alebo kým mäsko nebude mäkké. koreňovú zeleninu tiež umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Ošúpanú cibuľu nakrájame nahrubo a speníme na rozpálenom oleji priamo vo veľkom hrnci. Pridáme na kocky nakrájanú slaninku, cesnak na plátky a krátko orestujeme. Pridáme koreňovú zeleninu, orestujeme a podlejeme vývarom. Do polievky pridáme 5-6 guličiek čierneho aj nového korenia, 2-3 bobkové listy a dosolíme. Keď zelenina zmäkne, pridáme kyslú kapustu, môžeme ju nahrubo prekrájať, cviklu s nálevom a uvarené hovädzie mäso. Necháme prejsť varom. smotanu zmiešame s chrenom, podľa chuti osolíme. Boršč servírujeme v hlbokom tanieri alebo miske, dekorovaný lyžicou ochutenej smotany a nasekanou vňaťou.