Milujete jedlá, ktoré zaváňajú detstvom? A tiež medzi ne patria babičkine koláče? Chutia dokonale, lebo naše staré mamy majú pri pečení svoje rokmi osvedčené triky. Na niektoré finty sme sa ich opýtali.

Pravdepodobne najdôležitejšia zásada, ktorú naše staré mamy ctia, je sezónnosť. Koláče od babičiek chutia fantasticky, pretože ovocie, ktoré obvykle používajú, dozrieva v našich podmienkach. Višne, jahody, ríbezle, broskyne, ale aj marhule či jablká pristanú bublaninám, kysnutým koláčom a štrúdľam.

Ovocná bublanina

Nesmrteľný koláč, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Pripravuje sa tak, že sa do pekáča naleje cesto, na ktoré sa následne uloží ovocie a vloží sa do rúry. Cesto v rúre doslova prebublá na povrch, krásne sa zdvihne a obkolesí ovocie. Niektoré gazdinky bublaniny vylepšujú rôznymi plnkami, napríklad pudingovou, smotanovou a podobne.

Terézia Zelovičová alias babka Terka odporúča: „Na bublaninu budeme potrebovať: 5 vajec, 350 g práškového cukru, 10 lyžíc vlažnej vody, 340 g polohrubej múky, prášok do pečiva a višne. Vyšľaháme cukor a žltky do peny. Postupne, aby pena nezredla, prišľaháme po jednej lyžici vlažnú vodu. Z bielkov spravíme tuhý sneh, ktorý spolu s múkou a práškom do pečiva jemne primiešame do žltkovej peny. Vylejeme na pomastený a múkou vysypaný plech, pridáme višne a pečieme do zlata, asi 30 minút pri 180°C.“

Kysnuté koláče

Na kysnutý koláč a buchty je potrebné dobre vykysnuté cesto z hladkej alebo polohrubej múky, vajíčok, čerstvého droždia, soli, cukru a niečoho na pomastenie. Niektoré gazdinky do cesta pridávajú aj mlieko. Čo však toto cesto odlišuje od iných druhov, je kvások, ktorý sa pripraví zmiešaním mlieka, droždia a cukru. Kým nakysne, je čas preosiať múku, pridať cukor, štipku soli, maslo, žĺtky a napokon do takto pripravenej zmesi pridať aj kvások.

Babka Terka odporúča: „Na kysnutý koláč, alebo buchty budeme potrebovať: 500 g hladkej, alebo polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, čerstvé droždie, štipku soli, 3 lyžice kryštálového cukru, 2 žltky, 100 g masla. Niektoré recepty uvádzajú hladkú, iné polohrubú múku. Ja dávam polovicu hladkej múky, polovicu polohrubej múky a kúsok masla vo veľkosti orecha, aby bolo cesto mäkké, trochu cukru, soli a žĺtok. Cesto treba dobre vymiesiť tak, aby sa odlepovalo od nádoby. Potom prikryť utierkou, počkať, kým vykysne a ďalej postupovať podľa receptu.“

Ovocná štrúdľa

Jablková štrúdľa alebo tiež závin je múčnik, ktorý má svoj pôvod v Rakúsku, ale bežne sa pripravuje aj v iných krajinách, vrátane Slovenska. Okrem jablkovej štrúdle sa pečú aj tvarohové, višňové, makové alebo orechové. Klasický jablkový závin sa skladá z podlhovastého plátku cesta s plnkou z nahrubo nakrájaných jabĺk, cukru, škorice a hrozienok. Cesto sa pred upečením zavinie ako roláda. Štrúdľa môže byť ťahaná alebo gúľaná. Ťahaná je náročnejšia na prípravu.

Terézia Zelovičová odporúča: „U nás sa zvykne piecť štrúdľa gúľaná. Budeme potrebovať 220 g hladkej múky špeciál,
140 g palmarínu 200 ml kyslej smotany 14 %, 1 žĺtok, štipku soli. Všetky ingrediencie zmiešame  a cesto dáme do chladničky. Na druhý deň z cesta pripravíme tri bochníčky, ktoré rozvaľkáme na tenký plát. Naň podľa chuti sypeme orechy s cukrom, mak s cukrom, alebo strúhané jablká s makom alebo so strúhankou. Každý plát zatočíme. Na plech dáme tri štrúdle a pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 20-30 minút podľa typu rúry. Po upečení ešte potrieme olejom.”

Foto: Shutterstock