V máji čerešne nekraľujú len vonku v prírode, ale aj v kuchyni. A keď ich už máte doma, nie je nič jednoduchšie ako si z nich pripraviť takýto čerešňový American pie, ktorý chutí presne tak skvelo, ako aj vyzerá. Dáte mu šancu?

Počet poricí: 6–8 
Príprava: 90 minút 

Ingrediencie:

  • 1 kg čerešní
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 200 gramov práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva 
  • 500 gramov múky
  • štipka soli
  • 250 gramov masla 
  • 1⁄2 lyžičky škorice 
  • 1⁄2 lyžičky krupice 

Postup:

V miske rozšľaháme vajíčko so žĺtkom a cukrom. Pridáme múku, soľ a prášok do pečiva. Potom do cesta zamiešame zmäknuté maslo. Cesto rozdelíme na dve časti. Obe necháme v miske, prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na 30 minút. Medzitým do hrnca vložíme odkôstkované čerešne, pridáme cukor a škoricu. Po desiatich minútach zahustíme krupicou. Vychladené cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme na tenký kruh, ktorým vyložíme formu na páj (s priemerom 23 cm) a následne opäť odložíme do chladničky. Druhú polovicu vyvaľkáme na tenký plát a nakrájame na rovnako široké pásy. Formu s cestom vyberieme z chladničky, poprepichujeme ho, na cesto rozložíme čerešne. Z pásov cesta navrchu vytvoríme mriežku, ktorú potrieme vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 50 minút. 

Náš TIP: Môžete podávať aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny.