Na Slovensku sa ročne vyprodukuje 0,86 milióna ton potravinového odpadu, čo je na obdobnej úrovni ako susedné Maďarsko s dvakrát väčším počtom obyvateľov. Priemerná slovenská domácnosť tak ročne vyhodí potraviny za 500 €! Ako správne uskladňovať potraviny, ktoré zvykneme bežne používať?

Tipov, ako nevyhadzovať pokazené potraviny a ušetriť je celá kopa. Začneme od spodnej zásuvky v chladničke. Dáme do nej papierové obrúsky, pohltia nadbytočnú vlhkosť.

Mäso

  • uskladňujeme v pôvodnom balení, zabránime tak kontaminácii baktériami. Ak ho nespotrebujeme do 3-5 dní, radšej ho zamrazme. V mrazničke vydrží 3 - 6 mesiacov.

Ryby

  • najlepšie je uchovávať ich v mrazničke alebo v chladničke na ľade. V chladničke vydržia 1 - 2 dni, v mrazničke až 6 mesiacov

Syry

  • neuskladňujeme v pôvodnom obale
  • uskladňujeme v papieri na pečenie, vo voskovom obrúsku alebo v slanom náleve

Jablká

  • skladujeme zvlášť, pretože v ich prítomnosti ostatné ovocie rýchlo zreje
  • rozumejú si v jednej priehradke so zemiakmi. Jablká zabraňujú zemiakom v klíčení. Ale napríklad zemiaky a cibuľa by sa spolu skladovať nemali, rýchlejšie sa potom kazia

Bobuľovité ovocie

  • umyjeme ho v čistej vode s kvapkou octu, vďaka tomu vydrží oveľa dlhšie čerstvé

Šalát

  • odrežeme listy
  • nakrájame ich
  • obalíme v papierovom obrúsku
  • dáme do vrecúška na potraviny
  • uložíme v spodnej zásuvke chladničky

Koreňová zelenina

  • patrí do chladničky
  • nakrájame ju a ponoríme do vody
  • alebo uložíme do spodnej priehradky chladničky
  • vňať odrežeme, ale nevyhodíme – použijeme na varenie alebo skompostujeme

Brokolica, špargľa, jarná cibuľka

  • odrežme im kúsok stonky a ponoríme ich do vody

Avokádo

  • nedojedené avokádo je najlepšie uskladniť spolu s polovicou cibule v chladničke v plastovej nádobe alebo ho pred uskladnením pokvapkáme citrónovou šťavou

Banány

  • vydržia dlhšie čerstvé pokope na stonke, z ktorej vyrastajú. Odtrhávame ich, až keď ich plánujeme zjesť.
  • stopky zabalíme do fólie, pomalšie tak budú dozrievať. Ak prezrejú, najlepšie je dať ich zamraziť.

Kôstkové ovocie

  • čerešne či marhule je najlepšie uskladňovať pri izbovej teplote.
  • nenechávame ich ale vo vrecku, rýchlejšie sa tak môžu pokaziť

Bylinky

  • uskladňujeme vzduchotesne zabalené v chladničke alebo ako kvety ponorené do vody
  • ak ich všetky nevyužijeme, je dobré ich dať zamraziť v olivovom oleji alebo usušiť

Uhorky

  • neznášajú dobre chlad, najlepšie je skladovať ich v špajze či pri izbovej teplote

Do chladničky nedávame:

  • citrusy
  • exotické ovocie
  • paradajky
  • chlieb
  • zemiaky
  • cibuľu
  • cesnak

Viac na www.free-food.sk, kde nájdete aj prehľadnú brožúru s ďalšími tipmi, ako uskladňovať potraviny a ako sa vyhnúť ďalšiemu plytvaniu jedlom.

Foto: Shutterstock